onsdag den 25. februar 2009

Finanskrisen i Danmark

Finanskrisen - Hvad er det?
Ja, det kan vel snart ikke komme bag på nogle mennesker idag, at vi er midt i finanskrisen. Og hvad betyder så det for os alm danskere. Tja, det er jo et godt spørgsmål...


De seneste måneder har et stigende antal mennesker, både i Danmark og for den sags skyld resten af verden, mistet deres arbejde.
Har du førsøgt at låne penge for nylig? Så er sandsynligheden for at du har fået nej en hel del større end for blot 2 år siden.

Men hvor, hvornår og hvorfor startede alt det her med finanskrise egentlig? Jeg vil kort forsøge at nævne nogle af forholdene her på bloggen, for at gøre det nemmere at forstå, hvad finans krisen egentlig går ud på.


Finanskrisen startede her
Den globale finanskrise startede primært i USA og udsprang fra boligmarkedet. Uden at gå i dybden, så startede det med de såkaldte "subprime lån", som er boliglån som udstedes til folk, som er mindre sandsynlige til at kunne betale lånet tilbage - Altså i bund og grund højrisiko boliglån.
Problemerne opstod så, da boligpriserne i USA begyndte at falde i 2007, og mange boliger var belånt over den aktuelle værdi. Mange af disse ejendomme gik på tvangsauktion, men da lånene oversteg værdien, så betød det bla at bankerne begyndte at tabe penge. Så begyndte uroen at brede sig på de finansielle markeder, og alt dette startede en global domino effekt, som betyder at det bliver sværere for virksomheder, private og også banker, at låne penge. Konstant penge strøm/likviditet er nødvendigt for at få samfundet til at fungerer optimalt idag. Uden likiditet i f.eks. virksomheder, er det svært at ekspandere, investere osv. Dette ender så med at firmaerne begynder at afskedige folk, og så kan de folk ikke betale deres lån, og så rulle det hele ellers...


Mediernes rolle i finanskrisen
Mange mener, at medierne har haft en stor rolle i at blæse finanskrisen op til højder, som slet ikke passer til virkeligheden.
Det er svært at sige om det er rigtigt eller ej. Personligt mener jeg, at det i starten virkede som om, at medierne malede fanden på væggen, til trods for at de fleste danskere ikke umiddelbart mærkede noget til krisen. Men som udviklingen har været det sidste stykke tid, kan man vel godt sige at medierne dengang havde ret.


Hvornår stopper krisen så?
Det er mange bud på, hvordan vi kommer ud af finanskrisen. Politikkerne står nærmest dagligt i kø, for at komme med gode forslag. Der er blevet vedtaget flere bank-pakker, og nu er regeringen også klar med en krise-pakke, som skal hjælpe samfundet ud af finanskrisen. Mange andre lande inkl. USA, er også klar, eller har allerede indført forskellige tiltag for at afhjælpe krisen.
Jeg tror egentlig ikke, at der er nogen, der har det endelige svar. Men de næste par år vil viser os, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid der går, inden finanskrisen er overstået.

26 kommentarer:

  1. Den aktuelle reaktion på finanskrisen virker panisk. Det er som om vi hurtigst muligt skal ud af den, og tilbage hvor vi var. Men er de sidste års overforbrug og frådseri virkeligt det eneste mantra vi kan hitte på? Skulle vi ikke bruge "Stein Bagger æraen" til en smule rødmen.
    Måske skulle vi bruge den aktuelle opbremsning til at reflektere lidt over livet i en større sammenhæng og kigge på det samfund vi har skabt.

    Arbejder vi for meget?
    Bruger vi for lidt tid på menneskelighed og tankevirksomhed?
    Kan vores egen psyke holde til mere jageri og forbrug som vi strengt taget ikke har brug for?
    Ville miljøproblemerne løses sig selv ved et lavere aktivitetsniveau?
    Ville vores børn trives bedre ved ikke at skulle honorere så høje krav til fremtidig indtjening?
    Kan fordybelse og materialisme kombineres?


    Kort sagt minder sitautionen mig om en nødudgang hvor alle i panik prøver at slippe ud af, mens der bag os står en ladeport åben til en anden og bedre virkelighed.

    SvarSlet
  2. Er der ikke en mere uddybende definition hvad finanskrise er og betyder?

    SvarSlet
  3. Min personlige erfaring / holdning til finanskrisen er
    1) at det er en naturlig reaktion på at den økonomiske del af vores samfund har løbet for stærkt i forhold til det menneskelige indhold
    2) de fleste som klager sig mest er de som ikke har brug for at klage. Netop de personer som i mange år har kunnet høste mange penge på aktier..
    3) medierne og alle andre blæser krisen op som om jorden er ved at gå under. Med det økonomsike forbrug der har været i gennem mange år er det kun sundt at bremse op...
    4) ...og så ser det altså heller ikke værre ud. Jeg er eneforsøger, 4 børn og har lige startet virksomhed op som ser ud til at gå fornuftigt ved siden af mit faste arbejde..... klik ind på www.naturogudeliv.dk

    SvarSlet
  4. Se indslaget på jyskebank.tv om finanskrisen som den perfekte storm:

    http://www.jyskebank.tv/012444487101560/finansernes_fald__hvordan_den_perfekte_storm_vaeltede_de_finansielle_markeder

    SvarSlet
  5. Bare lige for at være helt sikker:
    Er der nogen som kan lave en mere skematisk fremgang over "Den globale domino effekt"? Hvordan påvirker USA's økonomi eksempelvis DK?

    SvarSlet
  6. Stinkende finanskrise!
    Jeg har for nylig søgt om lån til et par nye maskiner til virksomheden, blot en lille million.
    Ikke engang det kunne lade sig gøre!
    Finanskrisen er værdiløs!!!

    SvarSlet
  7. Jeg er selvstændig.og har været det siden Jeg var 21 år.dag er Jeg 48år.Jeg har aldrig opleveret noget ligende,som dette.!!
    detial salget har det ,a H til I Danmark.
    Vi er mere ramt end både Sverige og Norge.
    Jeg har fyret 3 medarbejder.Håber det kan gøre det?

    SvarSlet
  8. Tak nu er jeg blevet meget klogere på finanskrisen

    SvarSlet
  9. Det er kun de stærkeste der overlever denne krise
    For jeg er ret sikker på at der er langt endnu..
    Det er den værste tid jeg har oplevet..
    Jeg har også været selvstændig.. Men måtte ophøre d 11 - 10 09... Men jeg håber at vi snart kan skrive 2010.. og starte på ny....

    SvarSlet
  10. I 2000 kostede en bolig i nordjylland højst en million, i 2007 kostede den samme type bolig mellem 1,5-2 mill. hvorfor? fordi det var nemt at låne penge,det var billigt at låne, lånemulighederne var mange og risikovilligheden var for at sige det kæmpestor.Hvordan kunne man pludselig låne alle de penge? Det kunne man fordi konjukturen pegede lodret op, så det du betalte for boligen var sikkert allerede et par hundrede tusinde kroner ringere end du ville opnå med et salg 1 eller 2 år efter. Den slags udsigter fik bankerne til at låne kunder med en indtjening på 7-800.000kr årligt penge til boliger der kostede mellem 2-3 mill. Få år forinden kunne de låne det halve. Det skabte et boligmarked hvor husene pludselig kostede det dobbelte af den reelle værdi men ingen stillede spørgsmålstegn! Gik man i 2006 ud og klippede hækken, tog et billede af huset efter endt arbejde kunne man køre ned i banken og låne til en bil i friværdien. Håndværkerne sagde deres arbejde op og startede som selvstændige i hobetal og tjente styrtende med penge på nybyggeri og totalrenoveringer af huse og landejendomme. Igennem hele dette byggeboom skinnede det igennem at intet var for dyrt købt. En tømrer kunne fordoble hans løn ved at skifte arbejde et par gange for ikke at tale om murene som rundede 400kr i timen eller måske endda mere. Få år forindende fik en murer 150kr i timen. Hele denne lavine i byggebranchen, store friværdier i huse og et enormt privat forbrug er jo selvfølgelig endt med at banken er løbet tør for penge i Danmark såvel som i andre lande. hvad er det vi ikke forstår? Når ting pludselig koster det dobbelte bliver vi nødt til kun at købe det halve eller også bliver vi dobbelt så fattige.Den krone jeg tjener er der en anden der mister, det er simpel matematik. Når så alle tjener penge er der en kasse der bliver tom og det er den situation vi står i nu. Nu vil bankerne have fyldt kassen op igen og imens det sker falder huspriserne, jordpriserne osv.til niveauet før opturen og så starter vi forfra igen og har lykkeligt glemt denne finanskrise, som tidligere nævnt er det simpel matematik. pøj pøj

    SvarSlet
  11. blablaba

    reflektere over hvad? det er da super fedt når tingene kører på skinner. samfundet behøver vel ikke være i krise før man han det godt...så flyt til et uland og reflekter....

    den "økonomiske del af vores samfund har løbet for stærkt i forhold til det menneskelige indhold"...øhhh what...sikke da noget mundævl..har den menneskelige del løbet for langsomt så eller hvad...come on...
    vi vælger selv vores liv, og hvis du løber så skide langsomt og føler dig overhalet..så sæt farten op. underlig holdning fra en der påstår at have en forretning...pøj pøj med det

    det er så langt ude at folk skal betyde at snakke pladderhumanisme pga. en finanskrise...hvis der skal sult i ulandede på bordet og finanskrise til i resten af verdenen før man kan reflektere over sit liv, så er det godt nok sørgeligt.

    håber vi snart får endnu et KÆMPE opsving med massere af arbejdspladser og frihed til folket!

    SvarSlet
  12. dette kan fortsætte lang..lang..lang tid endnu. Vi får aldrig det samme velfærdssamfund tilbage igen som vi kom fra!

    SvarSlet
  13. BANG!! Hvad ver det, det var finanskrisen der ramte mig, efter 10 i samme firma, et los i røven og farvel og tak. Jeg er i den sitiuation at jeg må gå fra hus og hjem og jeg har ikke specielt høje eller mange udgifter, jeg bor bare i Sverige og skal leve af den Svenske understøttelse om 3 måneder når min opsigelsesfrist er færdig.

    SvarSlet
  14. hvordan tror I at arbejdsløsheden ser ud om 10 år?

    SvarSlet
  15. rolig rolig no fight

    SvarSlet
  16. finanskrisen står på, regeringe vil have folk i arbejde, men efterspørgsel på production er faldet, så folk på bistand er gidsler, lever så regeringen op til at tage sig af de svage, mit bud nej

    SvarSlet
  17. hvad gør regeringen for at hjælpe dem der er blevet ramt af finanskrisen

    SvarSlet
  18. ærlig talt gør regeringen oven i købet noget for at hjælpe dem der er blevet ramt eller hvad.eller tænker de kun på dem selv og skide på fordi de er blevet ramt og ikke dem?

    SvarSlet
  19. Hej Jeg har om Finanskrisen et projekt om finanskrisen, os ville jeg lige høre om hvad der påvirker jer i hverdagen.

    SvarSlet
  20. hvis udlægningerne ikke tog vores arbejde ville der stadig være mere til os, selvom at der ikke er særlige mange dansker som vil arbejde for det, som f.eks. polakerne arbejder for, men det er bedre end ingenting !
    Alle ved at denne krise ville komme før eller siden, som der står skrevet i tidligere beskeder, vi arbejder og arbejder, det vi tjener, mister en anden, og nu skal kassen fyldes op igen. De gør det bare hurtigere end danskerne kan følge med , men det er sq fordig at vi er blevet så forvandt, og ser man sådsan her på det, Danskerne lever et luksus liv. det kan sku godt være at vi arbejder for at få dem, men så ville jeg sq da sige at alle dem som bare udgiver et album, bare for at være kendt, tjener kassen på det ! Det er sku flot, men fordelte de det, og gav dem en rimelig pris, så ville der sku os være flere penge idag - bare et eksempel !
    Folk brokker sig konstant - men vender man den om har vi alt ! vi har bil, tv, mad på bordet, tøj på kroppen,og et hus ! HVAD HELVEDE BROKKER VI OS SÅ OVER ??!
    - Der er folk i verden som sulter som ikke engang kan få mad på bordet ! folk som lever i fattigdom ! imens vi dansker har levet i fråsseri og er blevet alt for vant til at have penge !
    Hvis vi bare sparede på pengene og ikke brugte penge på alt det vi gør, var vi sq ikke endt i finanskrisen !
    ¨Det er kun fordi at vi er blevet forvandt, og bruger flere penge end vi har !!

    Michelle !
    og til orientering - DET HER VAR BARE MIN MENING ! FOLK HAR HVER SIN MENING ! DENNE DISKUSSION ENDER ALDRIG, FOR FOLK KAN IKKE VÆRE ENIG !

    SvarSlet
  21. jeg håber folk lige kunne tage sig et øjeblik, og svare lidt på mine spørgsmål (:

    Påvirker finanskrisen stadig jer? -hvis ja, hvordan og hvorfor. -hvis nej, hvorfor ikke.

    Er løsningen at vi skal betale mere i skat?

    Eller skal vi sætte mere lid til bankpakkerne?

    SvarSlet
  22. Hvad var grunden til finanskrisen?
    - Hvordan startede finanskrisen i verden?
    - Hvor mange gange blev vi ramt af finanskrisen?
    - Hvor startede det?
    - Hvad kan finanskrisen føre til?

    Hvorfor er man bange for, at finanskrisen vender tilbage til Danmark?
    - Hvem blev hårdest ramt?
    - Hvorfor ramte finanskrisen for alvor 2010?
    - Hvorfor koster det de fleste folks jobs? & hvorfor stiger arbejdsløsheden? Kan vi se i vores
    nærområde, at fx butiksejere er ramt af krisen?
    - Gav det betydning for menneskerne og økonomien?

    SvarSlet
  23. Det er bankerne, der holder finanskrisen i gang !! Dårlig bankledelse, spekulative investeringer med mega tab til følge, sammenblanding af bank forretning og investeringsforretningerne gør det muligt at lægge de spekulations relaterede tab over på de almindelige bankkunder.
    Lovgiv om bankernes muligheder for ovennævnte.
    Lovgiv om adskillelse af bank forretninger og spekulation.
    Lovgiv om bankerne pligt til en højeste rentemarginal på fx 3% .
    Så bliver der ryddet op i bankerne i DK, som har alt for mange banker.
    Lav fx. 50-60 årige boliglån (hvorfor kun 30 år, når en ny bolig består i mindst 100 år ?). Gør lånene afdragspligtige.
    Hvorfor ikke give mulighed for at lease et hus ?
    Hvis jeg havde nogle milliarder gik jeg igang med ovennævnte... Specielt 100% belåning af fast ejendom, naturligvis med afdragspligt.

    SvarSlet
  24. Den fortolkning der er lavet om at ingen banker havde set krisen komme, er direkte usand, man havde set det allerede i midt 2007, at boblen ikke ville holde og at markederne ville falde sammen ikke mindst på den anden side af atlanten. Ved møder kunne man høre cheferne sige ting som, "det markede der bliver skabt efter boblen", og "Vi skal ruste os til hårdt vejr efter sommeren." Hvilket i bund og grund betyder at bankerne vidste at det ville gå galt, og at man så ville bruge det svære økonomiske markede som en unskyldning for at sætte renten unaturligt højt for de kunder som siden hen er blevet insolvente, og som har mistet deres arbejde og har solgt deres ejendom med tab. Dertil kommer de tab som bankerne pådrog sig med finansspekulation gennem 3. part i CDO og spekulationer i forsikringer af tab på ejendomsmarkeder i udlandet. De danske bankkunder betaler dette idag med unaturligt høje renter.

    SvarSlet
  25. Hvordan kom finanskrisen til Danmark.

    SvarSlet
  26. Tak for hjælpen til skolearbejdet;)

    SvarSlet